ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Dorsz czarny z warzywami na słodko-kwaśnych

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filety dorsza czarnego doskonale smakują w stylu "po grecku". U mnie z papryką, warzywami na słodko-kwaśno.

Dorsz czarny z warzywami na słodko-kwaśnych Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz czarny z warzywami na słodko-kwaśnych

 

 

Sposób przygotowania:

Dorsz czarny z warzywami na słodko-kwaśnych
Duże filety dorsza czarnego opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pociąć każdy filet na 3-4 porcje.

Mąka wymieszana z solą, pieprzem mielonym, każdy filet panierować w mące i smażyć na gorącym oleju z każdej strony, odkładać do naczynia .

Marchew obraną zetrzeć w rozdrabniaczu na tarczy do warzyw, pory i paprykę drobno pokroić.

Olej rzepakowy rozgrzać w rondlu, wsypać marchew i smażyć z 5 minut, potem wsypać paprykę, por, ziele angielskie, liść laurowy, dolać wody, wsypać cukier, sól, pieprz czarny mielony i dusić pod przykryciem z 15 minut, na koniec wlać ocet, zagotować i zdjąć z ognia.

Warzywa od razu wylać na dorsza, po wystudzeniu schować do lodówki minimum na 24 godziny.
Dorsz czarny w papryce,warzywach słodko-kwaśnych
Duże filety pokroić na 3-4 części,lepiej się smaży mniejsze porcje.
Dorsz czarny w papryce,warzywach słodko-kwaśnych
Tylko trzy warzywa a potrawa jest idealna.
Dorsz czarny w papryce,warzywach słodko-kwaśnych
Można warzywa i inne dodatki dodać jakie się lubi.