misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 615]

Ślimaczki z ciasta francuskiego

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, szybkie w przygotowaniu ślimaczki z ciasta francuskiego. Doskonałe na przekąskę i małe co nieco. Idealne i dal dużych i dla małych.

Ślimaczki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ślimaczki z ciasta francuskiego

 

  • 2 op. ciasta francuskiego (każde 275 g)
  • 5 pieczarek
  • kilka plasterków szynki
  • ser żółty - ilość wg uznania

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak samo kroimy plasterki szynki. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.

Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy starty serem. Na ser dajemy szynkę i pieczarki. Zwijamy w rulon i wkładamy go do lodówki na kilka minut, by ciasto się schłodziło.

Następnie rulon kroimy na 1-1,5 cm plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 15-20 minut.

Podajemy od razu po upieczeniu.
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Pieczarki i szynkę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Na ciasto dajemy starty na tarce żółty ser
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Na ser dajemy pokrojone wcześniej pieczarki i szynkę
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Całość zwijamy w rulon i schładzamy w lodówce
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Schłodzone ciasto kroimy na 1-1,5 cm plastry
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Pieczemy w 200 st. przez około 15-20 minut
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Podajemy od razu po upieczeniu
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Ślimaczki idealne i dla dużych i dla małych