marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Francuskie ciastka z orzechami i miodem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto francuskie rozmrozić,rozwałkować,orzechy rozłupać, posiekać,wymieszać z miodem i wiórkami.Pociąć ciasto w kwadraty,nadziać.Piec 15 m.

Francuskie ciastka z orzechami i miodem.

Składniki:

Francuskie ciastka z orzechami i miodem.

 

  • 350 g.mrożonego ciasta francuskiego,
  • słoiczek miodu pszczelego lub spadziowego,
  • po 40 dag.orzechów włoskich i laskowych siekanych,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • tłuszcz do blachy,
  • mąka do posypania pod spód.

Sposób przygotowania:

Francuskie ciastka z orzechami i miodem.
Ciasto francuskie wyjąć i rozmrozić,a potem rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.Orzechy rozłupać i posiekać,zmieszać z kilkoma łyżkami płynnego miodu,dodać z 3 łyżki wiórków kokosowych i wymieszać.Pociąć ciasto na kwadraty radełkiem,na- -łożyć łyżką nadzienie w środek i zawijać w tłumoczek lub utworzyć łódeczki z prostokątów na tyle dużych,aby nadzienie się mieściło.Układać ciastka na natłuszczonej blasze,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C(potem można zmniejszyć do 180 st.C).Piec ok.15 min.Potem wyjąć i przełożyć na paterę.