Sposób przygotowania:
Francuskie jagodziankiEtap 1
Jagody oczyścić, opłukać, odsączyć. Dodać do nich cukier i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Etap 2
Ciasto rozwinąć, przekroić wzdłuż na 3 paski, następnie pokroić w kwadraty (wyszło mi 18 kwadratów).
Etap 3
Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć po trochu jagód.
Etap 4
Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Złożyć na pół w trójkąty, docisnąć brzegi. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować na wierzchu jajkiem.
Etap 5
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę z ciastkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Ciastka piec 12-15 minut. Jeszcze ciepłe jagodzianki polukrować.