Sposób przygotowania:
Bułeczki jagodzianki
1. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w ½ ciepłym mleku ze szczyptą mąki i cukru. Odstawić na 20 minut do podwojenia objętości. 2. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, rozczyn i pozostałe mleko. Dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Na końcu wlać rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrobić. Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. 3. Nadzienie: Jagody wymieszać z cukrem pudrem. 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10 części. Każdą lekko spłaszczyć, nałożyć 1-2 łyżki nadzienia, skleić brzegi i uformować owalną bułeczkę. Jagodzianki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.5. Po tym czasie jagodzianki wysmarować białkiem. Piec w 170st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. 6. Ostudzone bułeczki posypać cukrem pudrem (polecam jeść je jeszcze ciepłe :D)