patka96

patka96

Kucharz
[Przepisów: 11]

Mięciutkie jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Boskie jagodzianki. Mocno napakowane jagodami. Poza sezonem można użyć mrożonych owoców. Rozpływają się w ustach :)

Mięciutkie jagodzianki

Składniki:

Mięciutkie jagodzianki

 

Sposób przygotowania:

Mięciutkie jagodzianki
Drożdze rozpuścić w wodzie. Dodać cukier, łyżkę mąki i zamieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Przesiać mąki na stolnicę. Dodać resztę składników wraz z drożdżami i zagnieść miękkie, elastyczne i odchodzące od rąk ciasto. Uformować kulę i odstawić na 1,5h. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 równych części. Każdą część rozciągnąć w dłoniach. Jagody wymieszać z cukrem i mąka. Na każdy placek wykładać kilka łyżek nadzienia i formować kształt jagodzianki. Odstawić na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni. Piec jagodzianki 15-20 minut..

Tagi:

jajko jajka