Sposób przygotowania:
Domowe jagodzianki
Mąkę przesiewamy do miski. Drewnianą łyżką na środku robimy dołek. Kruszymy drożdże. Wsypujemy cukier. Wlewamy trochę mleka, tak by drożdże z cukrem rozpuściły się i nabrały konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn delikatnie przykrywamy mąką, tworząc niewielki kopczyk. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 15 minutach sprawdzamy czy kopczyk popękał, jeśli tak to wyrabiamy łyżką, dolewamy stopniowo mleko, wlewamy żółtka, masło, resztę cukru i ziarna z wanilii. Teraz ciasto wyrabiamy ręką. Jeśli uważamy, że ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąki, za gęste mleka. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odstawiać od ręki. Uklepujemy przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia około 30 - 45 minut.W czasie wyrastania ciasta jagody mieszamy z cukrem wedle własnego smaku i kaszką orkiszową. Następnie dłonie smarujemy olejem, Urywamy po kawałku ciasta. Formujemy na dłoni placuszek. Na środek kładziemy łyżeczką jagody, czym więcej tym lepiej. Ciasto zlepiamy i kształtujemy bułeczki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach co 3 - 4 cm. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 20 - 30 minut w zależności od temperatury otoczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 20 minut, aż bułeczki będę rumiane. Upieczone jeszcze gorące jagodzianki posypujemy cukrem pudrem.
lukrowanepierniczki