Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Francuskie kąski z pomidorem i fetą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie aromatyczne kąski z dodatkiem fety. Dzięki niej i bazylii pomidor nie potrzebuje już żadnych przypraw.

Francuskie kąski z pomidorem i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie kąski z pomidorem i fetą

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • 0,5 opakowania fety
  • 2 niewielkie pomidorki
  • gałązka bazylii
  • papier do blachy

Sposób przygotowania:

Francuskie kąski z pomidorem i fetą
Rozwinięta ciasto francuskie składamy na pół i lekko dociskamy. Następnie rozmierzamy aby powstała siatka 6 x 6 cm. Za pomocą radełka kroimy kwadraty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy kawałki ciasta. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pomidora kroimy w półplasterki, fetę w paski i układamy na cieście po przekątnej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy aż się ciasto ładnie zarumieni. Wyjmujemy i na każdym kwadracie układamy listek bazylii.
Francuskie kąski z pomidorem i fetą
Rozwinięte ciasto składamy na pół i lekko dociskamy.
Francuskie kąski z pomidorem i fetą
Rozmierzamy aby powstała siatka a z niej kwadraty 6 na 6 cm.
Francuskie kąski z pomidorem i fetą
Następnie za pomocą radełka kroimy ciasto i smarujemy jajkiem.
Francuskie kąski z pomidorem i fetą
Na każdym kwadracie układamy po kawałku pomidora i fety.