Sposób przygotowania:
Francuskie pierożki – ciasteczka z truskawkami
Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu i lekko rozwałkowujemy. Kroimy je na małe kwadraty, u mnie wyszło ich 24 sztuki. Na każdy kwadrat wysypujemy po pół łyżeczki cukru. Truskawki odszypułkowujemy i myjemy. Osuszamy. Układamy je na każdym kwadracie – w moim przypadku po dwie sztuki na kwadrat, gdyż miałam małe okazy. Każdy kwadrat składamy w taki sposób, aby ciasteczkom nadać kształt pierożka. Dokładnie zlepiamy brzegi. Wierzch ciasteczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na ok. 20 minut. Gdy wierzch będzie ładnie zrumieniony, to ciasteczka są upieczone i możemy wyjąć je z piekarnika. Gdy ciasteczka przestygną możemy posypać je dodatkowo cukrem pudrem.