kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Poduszeczki z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto francuskie z kremem mascarpone,truskawkami i czekoladą

Poduszeczki z truskawkami

Składniki:

Poduszeczki z truskawkami

 

  • 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g świeżych truskawek
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/3 tabliczki czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietany

Sposób przygotowania:

Poduszeczki z truskawkami
Płaty ciasta rozłóż na stolnicy.1 płat podziel na pół,jedną połówkę zachowaj.Pozostałe płaty podziel na równe prostokąty.Płat,który zachowałaś pokrój na cienkie paseczki i zrób z nich brzegi ciasteczek.Przyklejaj je do uprzednio posmarowanych roztrzepanym jajkiem prostokątów ciasta.Brzegi ciastek posmaruj raz jeszcze jajkiem i posyp cukrem trzcinowym.Wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.Jeżeli środki wyrosną zbyt mocno,wgnieć je delikatnie dłonią.Słodką śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno,dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj.Truskawki umyj pod bieżącą wodą i przekrój na połówki.W rondelku roztop czekoladę oraz śmietanę,dokładnie wymieszaj i zestaw z ognia.Na przestudzone ciasteczka nakładaj krem mascarpone,na wierzchu układaj połówki truskawek a całość pokrop obficie polewą czekoladową.