pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Francuskie sakiewki na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto francuskie do kawy

Francuskie sakiewki na słodko

Składniki:

Francuskie sakiewki na słodko

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej,
  • odrobina wody lub opcjonalnie jajko,
  • odrobina cukru pudru do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Francuskie sakiewki na słodko
Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty.
Po środku każdego kawałka kładziemy po łyżeczce masy krówkowej. Następnie sklejamy ciasto najpierw zaklejając jego rogi formując je ku górze, następnie boki ciasta.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na niej francuskie sakiewki.
Wierzch ciasta smarujemy wodą lub rozmęconym jajkiem.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy sakiewki na złoty kolor.
Po upieczeniu sakiewek odkładamy je do przestygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.