Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Francuskie ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne małe co nieco dla urozmaicenia.

Francuskie ślimaczki

Składniki:

Francuskie ślimaczki

 

  • Gotowe ciasto francuskie (ok. 50 dag)
  • 2 żółtka;
  • 0,5 łyżki mleka;
  • 20 dag masy marcepanowej;
  • 2 łyżki cukru;
  • 25 g siekanych pistacji;
  • 25 g posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej;
  • 1 opakowanie lukru;

 

 

Sposób przygotowania:

Francuskie ślimaczki
1 żółtko dokładnie wymieszać z mlekiem. Ciasto przygotować wg przepisu na opakowaniu i rozłożyć na stolnicy. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem na szerokość 2 cm.
Masę marcepanową pokroić i wyrobić z cukrem i 1 żółtkiem na gładką masę. Rozsmarować ją równo na cieście, zostawić wolne brzegi. Na masę wysypać posiekane pistacje i kandyzowaną skórkę.
Zaczynając od dłuższego boku ciasto zwinąć z jednej strony do środka. pa-sek ciasta na środku posmarować żółtkiem z mlekiem – lekko docisnąć do niego zwinięte ciasto. Tak samo zrolować ciasto z drugiej strony, posmarować i docisnąć do środka. Roladę pokroić ostrym nożem na plastry grubości
1,5 – 2 cm . ślimaczki ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min. w temperaturze 200 stopni C. Wystudzone ciasteczka polukrować, można je posypać pistacjami zanim lukier wyschnie.

Tagi:

ciasto