Sposób przygotowania:
Francuskie ślimaczki
1 żółtko dokładnie wymieszać z mlekiem. Ciasto przygotować wg przepisu na opakowaniu i rozłożyć na stolnicy. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem na szerokość 2 cm.
Masę marcepanową pokroić i wyrobić z cukrem i 1 żółtkiem na gładką masę. Rozsmarować ją równo na cieście, zostawić wolne brzegi. Na masę wysypać posiekane pistacje i kandyzowaną skórkę.
Zaczynając od dłuższego boku ciasto zwinąć z jednej strony do środka. pa-sek ciasta na środku posmarować żółtkiem z mlekiem – lekko docisnąć do niego zwinięte ciasto. Tak samo zrolować ciasto z drugiej strony, posmarować i docisnąć do środka. Roladę pokroić ostrym nożem na plastry grubości
1,5 – 2 cm . ślimaczki ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min. w temperaturze 200 stopni C. Wystudzone ciasteczka polukrować, można je posypać pistacjami zanim lukier wyschnie.
Masę marcepanową pokroić i wyrobić z cukrem i 1 żółtkiem na gładką masę. Rozsmarować ją równo na cieście, zostawić wolne brzegi. Na masę wysypać posiekane pistacje i kandyzowaną skórkę.
Zaczynając od dłuższego boku ciasto zwinąć z jednej strony do środka. pa-sek ciasta na środku posmarować żółtkiem z mlekiem – lekko docisnąć do niego zwinięte ciasto. Tak samo zrolować ciasto z drugiej strony, posmarować i docisnąć do środka. Roladę pokroić ostrym nożem na plastry grubości
1,5 – 2 cm . ślimaczki ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min. w temperaturze 200 stopni C. Wystudzone ciasteczka polukrować, można je posypać pistacjami zanim lukier wyschnie.