zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Francuskie ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie ślimaczki pasuję na każdą okazję. Nawet tę, która już jutro czyli Walentynki. Do tego odpowiednia dekoracja stołu, miłe towarzystwo ukochanej osoby i mamy super kolację.

Francuskie ślimaczki

Składniki:

Francuskie ślimaczki

 

  • 1 op ciasta francuskiego
  • 18 plasterków wędzonej surowej polędwicy
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
  • 1/2 krążka sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego
  • 1 jajko
  • czarny sezam

Sposób przygotowania:

Francuskie ślimaczki
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia ( możecie użyć tego z ciasta francuskiego ale ja wolę dać świeży ).

Ciasto rozwinąć, jajko rozbełtać w miseczce a natkę posiekać. Na cieście rozłożyć polędwicę, potem plastry posypać mozzarellą. Następnie po powierzchni sera posypać natkę a na koniec rozłożyć cieniutko pokrojony ser sałatkowy.

Jeden dłuższy brzeg posmarować jajkiem i zaczynając od brzegu bez jajka zwinąć roladkę. Pociąć ją na plastry o grubości mniej więcej jednego centymetra i układać te kawałki na płasko na blasze.

Każdy ślimaczek posmarować jajkiem i posypać sezamem.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i piec nasze ślimaczki przez 25 minut.

Podawać najlepiej na gorąco ale i na zimno też dobrze smakują.