Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Francuskie ślimaczki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, z dodatkiem smażonych pieczarek i cebuli, w formie ślimaczków.

Francuskie ślimaczki z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie ślimaczki z pieczarkami

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 cebule
  • 30 dkg pieczarek
  • 2-3 plasterki żółtego sera
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Francuskie ślimaczki z pieczarkami
Cebulę obrać i pokroić drobno. Posolić i zeszklić ją na oleju. Dodać obrane i pokrojone drobno pieczarki. Razem usmażyć. Doprawić do smaku. Ser żółty pokroić na bardzo cienkie paseczki. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Rozłożyć ciasto francuskie i wyłożyć na nie farsz pieczarkowy. Na to rozrzucić paseczki sera żółtego.

Ciasto francuskie zwinąć w rulon i posmarować białkiem lub wodą. Pokroić na plastry ok. 2 cm. Rozłożyć na papierze brytfance wyłożonej papierem do pieczenia (może być ten z ciasta) i piec ok. 15 minut.

Można dowolnie kombinować z farszem – czasem pieczarki mieszam z kapustą robiąc farsz jak do kapuśniaczków.
Francuskie ślimaczki z pieczarkami
na rozłożonym ciescie układamy farsz z pieczarek i ser
Francuskie ślimaczki z pieczarkami
po rozłożeniu farszu na cieście zwijamy je
Francuskie ślimaczki z pieczarkami
ciasto na wierzchu smarujemy wodą i tniemy na krążki
Francuskie ślimaczki z pieczarkami
pieczemy ok. 15 minut aż ślimaczki się zarumienią

Tagi:

sery ciasto ser