2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Francuskie ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Czy ciasteczka muszą być zawsze na słodko? otóż nie:) te z ciasta francuskiego z dodatkiem nadzienia mięsnego smakują wybornie ..

Francuskie ślimaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie ślimaczki

 

 

 

  • Nadzienie
  • 45 dag mięsa z kurczaka gotowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól pieprz do smaku
  • szczypta mielonego kminku
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Francuskie ślimaczki
Przygotowanie ciasta: 1.Na stolnicę przesiewamy mąkę ,dodajemy sól,robimy w środku wgłębienie.Wlewamy wodę dodajemy 2 krople soku z cytryny oraz stopione ale chłodne masło i dobrze wymieszać Swą konsystencją ciasto powinno przypominać luźne okruchy dodać troszkę wody i wyrabiać delikatnie ręką aż uformuje się gładka miękka kula.Zawinąć tak przygotowane ciasto w folię spożywczą i wstawić na około 1 godz do lodówki.2.Schłodzone masło wkładamy między dwa kawałki folii, wyklepujemy wałkiem nadając mu kształt kwadratu o grubości do 2 cm .Odwijamy ciasto kładziemy na oprószoną mąką stolnicę ,rozwałkować na to położyć rozbite masło ,złożyć ciasto na krzyż do środka i znów wałkować i tak czynność powtórzyć 3 razy. Na koniec znów oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować prostokąt o wym około 13/40 cm.Nadzienie:Mięso zmielić w maszynce do mięsa.Cebulę obrać pokroić zeszklić na oleju ,dodać do farszu ,wycisnąć czosnek , doprawić solą i pieprzem ,wymieszać.Tak przygotowanym farsz jest gotowy.Na rozwałkowane ciasto francuskie nakładać na całości farsz mięsny zawinąć jak roladę i kroić nożem na małe około 3cm paski,tworząc fajne ślimaczki ,układać na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową Mnie brakło papieru i musiałam układać na folii i nie które ciasteczka się poprzylepiały do folii więc nie polecam lepszy jest papier. Jajko rozkłócić w szklance ,smarować każdy ślimaczek pędzelkiem i posypać zmielonym kminkiem . Takie wytrawne ślimaczki są idealne z kubkiem gorącej herbaty:)Warto spróbować zrobić domowe ciasto francuskie ,jest pracochłonne ale lepsze jak to gotowe choć czasami nie rozwarstwia się idealnie, tak jak to ze sklepu.
Francuskie ślimaczki
na cieście nakładamy farsz mięsno cebulowy
Francuskie ślimaczki
po nałożeniu farszu zawijamy jak roladę ciasto
Francuskie ślimaczki
tniemy ostrym nożem na paseczki tworząc ślimaczki
Francuskie ślimaczki
układamy na blasze smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem