SUPERPRZEPIS

Waniliowe tosty francuskie

  • 3
  • cooked
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Waniliowe tosty francuskie Więcej zdjęć (5)

Tosty francuskie to świetny przysmak, który może być potraktowany jako ciekawy deser bądź jako królewskie śniadanie. Z dodatkiem wanilii to doskonała słodycz, która rozpływa się w ustach.

Składniki:

Waniliowe tosty francuskie

 

Sposób przygotowania:

Waniliowe tosty francuskie
Chałkę (może być także czerstwa) pokroić w kromki o grubości ok 2 cm. W naczyniu roztrzepać jajko z mlekiem i cukrem waniliowym. Kromki moczyć kolejno w mieszance mleczno - jajecznej ok 1 min każdą. Masło rozgrzać na patelni i smażyć wszystko na średnim ogniu do zarumienienia. Gotowe tosty można posypać cukrem pudrem, posmarować dżemem bądź innym ulubionym dodatkiem.
Waniliowe tosty francuskie
Etap 1 - Chałkę pokroić w kromki gubości ok. 2 cm
Waniliowe tosty francuskie
Etap 2 - w mieszance mleczno - jajecznej moczyć kromki chałki
Waniliowe tosty francuskie
Etap 3 - masło rozrzać na patelni
Waniliowe tosty francuskie
Etap 4 - smażyć na średnim ogniu do zarumienienia

Tagi:

jajko jajka tosty