Sposób przygotowania:
Tosty francuskie z karmelizowaną figą
Serek przekładamy do miseczki dodajemy szczyptę skórki z cytryny i odrobinę soku dla smaku, serek odstawiamy. Figi kroimy na ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy cukier tak aby stworzył karmel. Kiedy cukier się karmelizuje (trzeba uważać aby się nie przypalił bo będzie gorzki) wrzucamy na patelnie pokrojone figi i smażymy je 2 minuty aż lekko zmiękną i pokryją się dokładnie karmelem. Jajko rozbijamy na talerz lekko ubijamy razem z mlekiem. Kromki pieczywa obtaczamy dokładnie w masie jajecznej (jeśli kromki są grube powinny chwilę w tej masie poleżeć ) i smażymy je na złoty kolor. Usmażone tosty podajemy z gałką serka cytrynowego i ćwiartkami karmelizowanych fig, najlepiej w towarzystwie porannej kawy lub szklaneczki mleka