Sposób przygotowania:
Francuskie wiatraczki z mielonym mięsem z chilli
Ciasto francuskie po wyjęciu rozmrozić na noc, żeby potem nie czekać długo, następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkować je i wykrawać nożem lub radełkiem kwadraty i ponacinać je tak, by można z nich utworzyć wiatraczki.
Najpierw jednak przygotować farsz, tj. mięso albo zemleć albo kupić zmielone i tylko przesmażyć je na patelni z rozgrzanym olejem, aż zbrązowieje i doprawić solą, curry i papryczką chilli i zamieszać dokładnie. Potem zestawić patelnię na bok, a mięso odsaczyć na łopatce kuchennej z tłuszczu i przełożyć do miski blaszanej.
Nakładać łyżeczką farsz na środek płatów ciasta i wtedy dopiero tworzyć wiatraczki, zalepiając co drugie skrzydło ciasta ze sobą i zalepić lekko białkiem. Układać ciastka na lekko natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.
Piec z ok.15 min. Potem wyjąć blachę, a ciastka zebrać na łopatce i przełożyć na tacę i jeść.
Najpierw jednak przygotować farsz, tj. mięso albo zemleć albo kupić zmielone i tylko przesmażyć je na patelni z rozgrzanym olejem, aż zbrązowieje i doprawić solą, curry i papryczką chilli i zamieszać dokładnie. Potem zestawić patelnię na bok, a mięso odsaczyć na łopatce kuchennej z tłuszczu i przełożyć do miski blaszanej.
Nakładać łyżeczką farsz na środek płatów ciasta i wtedy dopiero tworzyć wiatraczki, zalepiając co drugie skrzydło ciasta ze sobą i zalepić lekko białkiem. Układać ciastka na lekko natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.
Piec z ok.15 min. Potem wyjąć blachę, a ciastka zebrać na łopatce i przełożyć na tacę i jeść.