Sposób przygotowania:
Maxi kapuśniaczek na cieście francuskim
Kapustę odcedzić, ewentualnie przelać wodą jeśli mocno kwaśna. Przesiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach masła, dodać kapustę smażyc dalej az sok z kapusty odparuje, dodać kminek, pieprz, paprykę, chilli oraz pokrojone drobno pieczarki. Podlać odrobina wody, przykryć i dusić ok 15 minut aż trochę zmięknie. Piekarnik rozgrzać do 190st. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze i położyć na dużej blasze. Brzegi ok 1 cm zawinąć do środka, żeby w takcie pieczenia urosły wyżej niż reszta. Kiełbasę chorizo pokroić na plastry. Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano-grzybowy, na to chorizo, posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Smacznego.
marietta