bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Maxi kapuśniaczek na cieście francuskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybka kolacja z kapustą w roli głównej.

Maxi kapuśniaczek na cieście francuskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Maxi kapuśniaczek na cieście francuskim

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 100g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • kiełbasa chorizo (ile wg uznania)
  • szczypta kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziarenek chilli jalapeno
  • masło 2 łyżki
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • łyżeczka papryki czerwonej
  • ser żółty starty (ok. 2 szklanki)

Sposób przygotowania:

Maxi kapuśniaczek na cieście francuskim
Kapustę odcedzić, ewentualnie przelać wodą jeśli mocno kwaśna. Przesiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach masła, dodać kapustę smażyc dalej az sok z kapusty odparuje, dodać kminek, pieprz, paprykę, chilli oraz pokrojone drobno pieczarki. Podlać odrobina wody, przykryć i dusić ok 15 minut aż trochę zmięknie. Piekarnik rozgrzać do 190st. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze i położyć na dużej blasze. Brzegi ok 1 cm zawinąć do środka, żeby w takcie pieczenia urosły wyżej niż reszta. Kiełbasę chorizo pokroić na plastry. Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano-grzybowy, na to chorizo, posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Smacznego.
Maxi kapuśniaczek na cieście francuskim
Maxi kapuśniaczek na cieście francuskim
Maxi kapuśniaczek na cieście francuskim
Pyszny chrupiący maxi kapuśniaczek dla trojga