lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sushi z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak coś mnie naszło na Sushi z łososiem. Tak dla rodziny, coś innego i smacznego. Może to nie jest tradycyjne danie ale można zjeść sobie we dwójkę lub większym gronie gdyby komuś się zachciało.

Sushi z łososiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sushi z łososiem

Składniki :

  • ryż do sushi 400 g

 

  • algi nori 6 szt

 

 

 

  • pasta wasabi

 

  • sos sojowy

 

  • sól cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Sushi z łososiem

Wykonanie:

Ryż przemyłam pod wodą i włożyłam do garnka,zalałam wodą, gotowałam jakieś 10-15 minut. Po ugotowaniu zostawiłam pod przykryciem.

Przygotowałam matę bambusową i położyłam na nią folię spożywczą, a następnie Algi .

Kiedy ryż ostygł przełożyłam go na algi nori (Algę nori układam na matce bambusowej stroną matową do góry).

Rozprowadziłam równomiernie. Posmarowałam pastą i położyłam łososia oraz ogórka.

Zwinęłam ciasno, pomagając sobie matą do rolowania. Sushi pokroiłam w plastry. Podałam z sosem sojowym i odrobiną pasty.

Sushi z łososiem
Przygotowałam matę bambusową i położyłam na nią folię spożywczą, a następnie Algi.
Sushi z łososiem
Kiedy ryż ostygł przełożyłam go na algi nori (Algę nori układam na matce bambusowej stroną matową do góry).Rozprowadziłam równomiernie.
Sushi z łososiem
Posmarowałam pastą dwa rządki w podobnej odległości.
Sushi z łososiem
Koło pasty położyłam łososia oraz ogórka.
Sushi z łososiem
Zwinęłam ciasno, pomagając sobie matą do rolowania.