Sposób przygotowania:
Fantastyczne mini-pizze ślimaki z ciasta
1. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na plasterki i podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić do smaku. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. 2. Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować starannie ketchupem. 3. Na arkuszu rozkładać kolejno: podsmażone pieczarki, kiełbasę i szynkę pokrojone w cienkie słupki, suszone pomidory pokrojone w kostkę. 4. Szczypiorek umyć, posiekać, a następnie rozłożyć na cieście francuskim. 5. Mozzarellę pokroić na plasterki, rozłożyć równomiernie na cieście. 6. Całość posypać bazylią i oregano. 7. Ciasto zwinąć w roladę - wzdłuż krótszego boku. 8. Pokroić na mniejsze roladki - ślimaki. Każdy z nich ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posmarować rozbełtanym jajkiem. 9. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 minut.