Sposób przygotowania:
Francuskie z powidłami z orzechową nutką
Płat ciasta francuskiego rozwijam i smaruję po całości rozbełtanym jajkiem. W miseczce łączę starte jabłko, zmielone orzechy i powidła. Taką masę wykładam na ciasto.
Zwijam w rulon, i dzielę na 14 kawałków. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, część pionowo, część na leżąco. Wierzch smaruje jajkiem i posypuję brązowym cukrem.
Wkładam do nagrzanego piekarnika, 175 st.C i piekę 20 minut.
Zwijam w rulon, i dzielę na 14 kawałków. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, część pionowo, część na leżąco. Wierzch smaruje jajkiem i posypuję brązowym cukrem.
Wkładam do nagrzanego piekarnika, 175 st.C i piekę 20 minut.
edytaha
misia5
zbysiowa
edytaha
Hihi, jak się poczęstujemy, to na jutro już nie będzie :)))
zbysiowa
Pozwalam tylko po jednym:DDD Reszta na jutro, nie wolno zajadać na noc:P
Ania Hosz
Doceniam jednak zdjęcie- jest świetne.
Z drugiej strony zauważyłam ostatnio w Gotujmy pewien trend- " przerost formy nad treścią" co raz bardziej liczy się zdjęcie a nie to co faktycznie zostało ugotowane!
zbysiowa
Oj tam, zaraz się narazisz;) Wyraziłaś swoje zdanie i masz do tego prawo. Dodam tylko że tutaj nie ma mowy o kupnym dżemie, gdzie go widzisz? Nie kupuję ich, sama robię powidła i marmolady( bez cukru) tutaj są powidła( własnej roboty) wymieszane z orzechami i jabłkiem:)
Ania Hosz
Nie mniej jednak zdania nie zmieniam, bardzie teraz na Gotujmy liczą się zdjęcia niż same przepisy.
Babciagramolka
Czegoś nie rozumiem - akurat Ty protestujesz przeciw docenianiu przepisów ze zdjęciami ? Przeciez sama takie wstawiasz - więc o co chodzi ? O to , ze kogos innego przepis sie spodobał ? Nie jest to miłe .A przepisy ze zdjęciami od zawsze bardziej sie ceniło na Gotujmy-- i nie jedne boje sie o to by je jeszcze bardziej doceniać toczyły.
Zbysiowa - ciasteczka super . Mnie osobiscie kupne ciasto francuskie nie przeszkadza ( bo nigdy w życiu bym domowego nie zrobiła ) - a ciacha smakowite .
zbysiowa
Dziękuję Buniu:)
zewa
zbysiowa
:))
Ania Hosz
Ja nie protestuję przeciwko docenianiu przepisów ze zdjęciami- proszę dobrze przeczytać- protestuję przeciwko promowaniu rzeczy przeciętnych, których jedyną zaletą jest zdjęcie- Gotujmy to chyba portal kulinarny a nie portal fotografii kulinarnej?
W dodatku czuję się urażona pomówieniami- podobno każdy ma prawo do wyrażenie własnego zdania na tym portalu i to zrobiłam- w sposób grzeczny.
Pisanie, że " nie jest to miłe" i posądzanie o "interesowność " to dopiero jest niemiłe!!!
Gotuję i zamieszczam na Gotujmy przepisy, które lubię albo uważam za smaczne i ciekawe, kolokwialnie mówiąc " nie ja idę na łatwiznę" - nie wstawiam byle czego tylko dla punktów- a chyba się nie mylę, że wyrazić swoją opinię na Gotujmy każdy ma prawo???
Bo
Ania Hosz
Osobiście robiłam ciasto francuskie tylko dwa razy w życiu i więcej chwilowo nie zamierzam.
Sama dodaję dużo prostych, zwykłych przepisów na smaczne potrawy ale nie oczekuję, że ktoś je zaliczy do"super przepisów"- chyba nawet głupio bym się czuła, gdyby jakieś moje banalnie proste danie otrzymało miano "super przepisu."
Nie atakuję nikogo osobiście- uważam, że na promowanie zasługują potrawy, ciekawe, trudne, nowatorskie...wyróżniające się czymś szczególnym... bo potraw prostych i smacznych jest na tym portalu mnóstwo.
izabela11111