SUPERPRZEPIS

Francuskie z powidłami z orzechową nutką

  • 16
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Francuskie z powidłami z orzechową nutką Więcej zdjęć (5)

Pyszne ciasteczka francuskie z orzechową nutką.

Składniki:

Francuskie z powidłami z orzechową nutką

 

  • Ciasto francuskie ( 275 g)
  • 1 starte na grubej tarce jabłko
  • 10 dag zmielonych orzechów ( włoskie i laskowe)
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • Jajko do smarowania
  • Brązowy cukier

 

Sposób przygotowania:

Francuskie z powidłami z orzechową nutką
Płat ciasta francuskiego rozwijam i smaruję po całości rozbełtanym jajkiem. W miseczce łączę starte jabłko, zmielone orzechy i powidła. Taką masę wykładam na ciasto.



Zwijam w rulon, i dzielę na 14 kawałków. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, część pionowo, część na leżąco. Wierzch smaruje jajkiem i posypuję brązowym cukrem.



Wkładam do nagrzanego piekarnika, 175 st.C i piekę 20 minut.
Francuskie z powidłami z orzechową nutką
W miseczce łączę starte jabłko, zmielone orzechy i powidła.
Francuskie z powidłami z orzechową nutką
Taką masę wykładam na ciasto i rozsmarowuję
Francuskie z powidłami z orzechową nutką
Zwijam w rulon, i dzielę na 14 kawałków.
Francuskie z powidłami z orzechową nutką
Szybkie, smaczne cistka z ciasta francuskiego