anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Frużelina truskawkowa - domowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Duże kawałki truskawek zatopione w lśniącym żelu, a raczej domowym kisielu, to idealny dodatek do ciast, lodów, gofrów, bitej śmietany i innych deserów. Ważne jest aby owoce były jak najwyższej jakości i, żeby ich nie rozgotować.

Frużelina truskawkowa - domowa

Składniki:

Frużelina truskawkowa - domowa

 

Sposób przygotowania:

Frużelina truskawkowa - domowa
Truskawki umyć, odsączyć i pozbawić szypułek. Następnie większe owoce pokroić, przełożyć do garnka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce zasypane cukrem odstawić na godzinę, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wlać sok z cytryny, garnek postawić na kuchence i zagotować. Gotować pod przykryciem 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą o wlać do gotujących się truskawek. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę. Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.