mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Frużelina truskawkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Do gofrów, deserów, tortów idealna. Dzieci i nie tylko będą zachwycone. Sama nie mogłam się oprzeć i gdyby nie dieta zjadłabym cały słoik. Robi się ja bardzo szybko, a zimą wszyscy będą zajadać ze smakiem.

Frużelina truskawkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frużelina truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Frużelina truskawkowa
Umyte truskawki kroję na trzy części każda sztukę. Przesypuje do garnka, zasypuję cukrem i dodaję laski wanilii przekrojone i 400 ml wody.Całość zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 50 ml wody i dodaję do gotujących się truskawek. Wlewam też sok z cytryny. Mieszam do momentu stężenia się frużeliny i wyjmuje laski wanilii. Przekładam do słoików, zakręcam. Pasteryzowałam 5 minut. Można bez pasteryzowania . Czyli zakręcić słoiki z gorącą frużeliną i odwrócić do góry dnem.
Frużelina truskawkowa
Truski dokładnie umyte obrane z szypułek i pokrojone
Frużelina truskawkowa
Truskawki zasypane cukrem brązowym dodany sok z cytryny
Frużelina truskawkowa
Maką ziemniaczana rozrobiona w wodzie 50 ml
Frużelina truskawkowa
Truskawki podgotowane chwilę przed wlaniem kisielu z mączki

Tagi:

mak