zielonykoralik

zielonykoralik

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Frużelina z wiśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Frużelina inaczej owoce w żelu z wisienek. Idealnie do lodów, gofrów, ciast, kawy i jako dodatek na śniadanie.

Frużelina z wiśni

Składniki:

Frużelina z wiśni

 

  • 3 kg wiśni wydrylowanych
  • 1 kg cukru
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Frużelina z wiśni
Rozpoczynamy od umycia wiśni, wydrylowania ich. Wrzucamy do garnczka i czekamy, żeby się zagotowały i puściły sok. Wsypujemy kilogram cukru i gotujemy na małym ogniu przez 20min. Mąką ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance wody. Dodajemy ją do wiśni i mieszamy, aż do zagotowania. Konsystencja powinna być jak kisiel. Wlewamy do słoiczku i zakręcamy. Gotowe.

Tagi:

mak