paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Wiśniowa frużelina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Frużelina czyli inaczej owoce w żelu, świetny dodatek do ciast, gofrów i innych deserów

Wiśniowa frużelina Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiśniowa frużelina

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowa frużelina
Frużelina czyli inaczej owoce w żelu, świetny dodatek do ciast, gofrów i innych deserów. Wiśnie oczyszczamy i drylujemy. Przekładamy wszystkie do garnka i zalewamy sokiem z wiśni. Jeżeli trzeba to dosładzamy. Dodajemy żelfiks 3:1 i mieszamy dokładnie. Gotujemy całość 3 minuty. Gorące przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Pozostawienie do góry dnem pozwoli słoikom lepiej się zamknąć 
Wiśniowa frużelina
Wybierajmy soczyste dojrzałe owoce wiśni
Wiśniowa frużelina
Sok oczywiście najlepszy będzie własnej produkcji
Wiśniowa frużelina
Żelfiks sprawi ze wszytsko będzie miało żelową konsystencję
Wiśniowa frużelina
Pozostawienie do góry dnem pozwoli słoikom lepiej się zamknąć