eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1801]

Frytki Eli z topinambura

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Frytki z topinambura smażone w wysokiej temperaturze.

Frytki Eli z topinambura Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frytki Eli z topinambura

 

  • 1.5 kg topinambura
  • 1 litr oleju
  • sól
  • ewentualnie przyprawa do ziemniaków
  • keczup gdy ktoś lubi

Sposób przygotowania:

Frytki Eli z topinambura
Z topinambura poodcinać ogonki. Bulwy dokładnie umyć. Brać nożykiem topinambur ze skórki. Obrane bulwy jeszcze raz dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie bulwy topinambura pokroić wzdłuż tak jak frytki. W rondlu rozgrzać olej do 200 stopni celsjusza. Frytki z topinambura włożyć do koszyka do smażenia. Koszyk z frytkami ostrożnie zanurzyć w gorącym oleju. Smażyć frytki aż się zrumienią. Po wyjęciu z oleju odsączyć frytki na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawać oprószone solą i gdy ktoś lubi z keczupem. Smacznego!
Frytki Eli z topinambura
Z topinambura poodcinać ogonki. Bulwy dokładnie umyć.
Frytki Eli z topinambura
Obrane bulwy jeszcze raz dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Frytki Eli z topinambura
Wszystkie bulwy topinambura pokroić wzdłuż tak jak frytki.
Frytki Eli z topinambura
Koszyk z frytkami ostrożnie zanurzyć w gorącym oleju. Smażyć frytki aż się zrumienią.