mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Frytki wiejskie

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Mój przepis na tą prostą przekąskę

Frytki wiejskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frytki wiejskie

 

  • Składniki na ok. 6 porcji:
  • 30 długich ziemniaków (u mnie się mówi na takie "amerykany")
  • 1 litr oleju
  • ketchup łagodny
  • sól

Sposób przygotowania:

Frytki wiejskie
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w paski. Zalewamy wodą, odlewamy i jeszcze raz zalewamy. W garnku rozgrzewamy litr  oleju i wrzucamy ziemniaki (nie może ich być za dużo, by się nie zdusiły- mają swobodnie pływać). Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu. Ja w ogóle ich nie mieszam, dopiero jak będą jasno złote wyciągam łyżką cedzakową, solę i polewam ketchupem. Uwaga! Należy zmieniać wodę w ziemniakach, gdy zmętnieje.
Frytki wiejskie
Kroimy je w długie paseczki, na jedną porcję ok. 5 ziemniaków
Frytki wiejskie
W rondelku rozgrzewamy litr oleju roślinnego.
Frytki wiejskie
Wrzucamy porcje frytek i smażymy na jasno złoty kolor.
Frytki wiejskie
Gotowe polewamy ketchupem łagodnym. Smacznego.

Tagi:

frytki