Sposób przygotowania:
Frytki wiejskie
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w paski. Zalewamy wodą, odlewamy i jeszcze raz zalewamy. W garnku rozgrzewamy litr oleju i wrzucamy ziemniaki (nie może ich być za dużo, by się nie zdusiły- mają swobodnie pływać). Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu. Ja w ogóle ich nie mieszam, dopiero jak będą jasno złote wyciągam łyżką cedzakową, solę i polewam ketchupem. Uwaga! Należy zmieniać wodę w ziemniakach, gdy zmętnieje.
zewa
zbysiowa
mika3008
nie osuszam i pod przykryciem- wtedy są takie bardziej miękkie- do zgryzienia przez dzieci. Nie przykryte są bardziej chrupiące a wtedy bym się bała by się nie zadławili
Babciagramolka
zewa
Ja osobiście lubię miękkie w środku. Zastanawia mnie kwestia bezpieczeństwa, czy nie pryska. Bo w ActiFry to jak pisałaś łyżkę oleju się daje. A tu jednak więcej.
zbysiowa
Buniu kochana "pufki" to nie frytki:)) A pieczenie w ActiFry to zupełnie inna bajka. Wrzucasz ociekające wodą ziemniaki na gorący tłuszcz ....?? Nie wierzę:))
mika3008
no wyciągam łyzka cedzakowa, potrzasam, zeby troche obciekły i wrzucam
MagdaMM
mika3008
no widzisz, źle się Ci wydaje... A mi się tymczasem wydaje, że każdy jest panem w swojej kuchni. w mojej panuję ja, nie Ty, więc nie myśl za mnie, bo ja wiem co i po co robię. tyle w temacie.
zewa
Masz rację pisząc, że " że każdy jest panem w swojej kuchni ". Ale skoro ktoś pyta o coś czego nie robi a robi ktoś inny, w tym przypadku Ty to wypadałoby na zadanie pytanie odpowiedzieć i po sprawie. A nie sądzisz chyba, że zadając normalne pytanie będzie pisał : przepraszam że pytam. Każdy komentarz traktujesz jak atak a pytanie było proste i gdybyś na nie odpowiedziała dlaczego robisz coś tak a tak nie byłoby całego zamieszania.
No ale Ty jak widzę masz swoją wizję i uznałaś że Cię atakujemy.
mika3008
odpowiedziałam po co przykrywam pokrywką kilka postów wyżej, odpowiedziałam, ze frytki wyciągam z wody cedzakiem i potrząsam, żeby obciekły więc po co Pani Mada wałkuje temat i przytacza swoje wizje? Hmmm?
MagdaMM
Pani Magda też smaży frytki .Ale jak wrzuci do garnka mokre ziemniaki to tłuszcz pryska jak diabli na wszystkie strony :) .I dlatego P Magda musi wtedy przykryć garnek pokrywką....:):):)
mika3008
A ja przykrywam bo wtedy stają się miękkie i myslę, że skończyłam ten temat. no :)
MagdaMM
:):):):)