Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Frytki z marchewki oraz czarnej rzepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne i zdrowe frytki z marchewki oraz czarnej rzepy, pieczone razem z czosnkiem oraz solą morską. Frytki dla tych, których kochamy i którzy kochają frytki :)

Frytki z marchewki oraz czarnej rzepy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Frytki z marchewki oraz czarnej rzepy

 

Sposób przygotowania:

Frytki z marchewki oraz czarnej rzepy
Marchewki przekroić na pół, pokroić w paski. Rzepę również przekroić na pół, potem pokroić w plastry, a plastry pokroić w paski.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pokrojoną marchewkę oraz rzepę. Polać olejem rzepakowym, posypać solą kamienną, wymieszać. Na końcu ułożyć ząbki czosnku w łupinkach.

Blaszkę wstawić do piekarnika i piec frytki z czosnkiem przez około 1 godzinę w tem. 170 C. Takie frytki najlepiej upiec przy okazji pieczenia czegoś jeszcze, na przykład mięsa.

W czasie pieczenia, dobrze jest od czasu do czasu przemieszać frytki , by w miarę równomiernie się piekły. Upieczone frytki oraz czosnek smakują wspaniale ( oczywiście, jeśli lubimy pieczony czosnek :) )

Można je podać z mięsem, ale również są przepyszne bez żadnych dodatków, nawet ketchup nie jest tutaj do niczego potrzebny :) 

Polecam i życzę smacznego :)
Frytki z marchewki oraz czarnej rzepy
Obrane marchewki oraz czarna rzepa przed pokrojeniem
Frytki z marchewki oraz czarnej rzepy
Marchewki kroimy na pół a potem w paski
Frytki z marchewki oraz czarnej rzepy
Rzepę kroimy najpierw w plastry, potem w paski
Frytki z marchewki oraz czarnej rzepy
Pokrojone warzywa ukladamy razem z czosnkiem na blaszce
Frytki z marchewki oraz czarnej rzepy
Pieczemy przez około 1 godzinę