Sposób przygotowania:
Roladki wołowe zapiekane w piekarniku
► MARYNATA :
Do miseczki wlać olej rzepakowy, sos sojowy, miód akacjowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszać do momentu dobrego połączenia się składników. Następnie dodać czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
► Mięso oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na nim plastereki szynki, a na nią boczek, cebulę i ogórek. Całość zawinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Następnie rolady natrzeć marynatą i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc (mięso skruszeje i nabierze wyrazistości).
► Nazajutrz rolady obsmażyć z każdej strony, tak aby mięso się ścięło. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem wymieszanym z pozostałą marynatą i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 180C / Termoobieg / .
Z pozostałego po pieczeniu bulionu można przygotować sos, zagęszczając go lekko mąką.
Do miseczki wlać olej rzepakowy, sos sojowy, miód akacjowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszać do momentu dobrego połączenia się składników. Następnie dodać czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
► Mięso oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na nim plastereki szynki, a na nią boczek, cebulę i ogórek. Całość zawinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Następnie rolady natrzeć marynatą i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc (mięso skruszeje i nabierze wyrazistości).
► Nazajutrz rolady obsmażyć z każdej strony, tak aby mięso się ścięło. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem wymieszanym z pozostałą marynatą i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 180C / Termoobieg / .
Z pozostałego po pieczeniu bulionu można przygotować sos, zagęszczając go lekko mąką.