Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Marchewkowe frytki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Podaję albo jako samodzielne danie lub dodatek do II dania.Słodka marchewka w zupełnie innym wydaniu

Marchewkowe frytki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe frytki

 

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe frytki
Obrać , umyć i osuszyć marchewki. Pokroić na słupki wielkości grubych frytek. Zalać lekko osoloną wodą i zostawić na 15 minut. Wyjąć- odsączyć i osuszyć. Wsypać do pojemnika ActiFry i skropić olejem. Włożyć gałązkę rozmarynu. Posypać szczyptą pieprzu. Piec 25 minut .Zastopować frytownicę i skropić frytki 2 łyżkami wody. Włączyć i piec jeszcze 5 minut. Usunąć rozmaryn. Lekko posolić . Moim zdaniem doskonale pasują do obsmażanego kurczaka. Można również podać jako przekąskę same z jakimś dipem. * Skrapiam frytki odrobiną wody żeby były ,,puszyste" bo marchewkowe tak lepiej smakują w przeciwieństwie do ziemniaczanych.
Marchewkowe frytki
Obrane marchewki umyć i pokroić na słupki jak na frytki
Marchewkowe frytki
Pokrojoną na frytki marchew zalać lekko osoloną wodą i zostawic na 15 minut
Marchewkowe frytki
Odcedzoną marchew osuszyć na ściereczce kuchennej
Marchewkowe frytki
Piec posypane pieprzem-skropine olejem w towarzystwie gałązki rozmarynu