Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Frytki z selera i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Przepyszne pieczone frytki z selera i marchewki. Lekka odmiana od zwykłych ziemniaczanych i sposób na przemycenie innych warzyw. Polecam z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Frytki z selera i marchewki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Frytki z selera i marchewki

 

Sposób przygotowania:

Frytki z selera i marchewki
Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w słupki, niezbyt cienkie. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem. Warzywa polać oliwą, wymieszać, by tłuszcz je dokładnie pokrył. Następnie posypać słodką papryką, czosnkiem i ziołami. Ponownie zamieszać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać lekko solą i od razu podawać.

Można podać z surówką lub/i sosami
Frytki z selera i marchewki
obrane, umyte i pokrojone warzywa wymieszać z oliwą
Frytki z selera i marchewki
frytki posypać przyprawami, upiec w 200 stopniach i posypać solą

Tagi:

frytki seler