przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Galaretka jabłkowo-miętowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taka galaretka to efektowny dodatek do mięs wszelakich.

Galaretka jabłkowo-miętowa

Składniki:

Galaretka jabłkowo-miętowa

 

  • 1 litr soku jabłkowego (najlepiej klarownego),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 kg cukru żelującego,
  • 3 łyżki świeżej mięty posiekanej
  • kilka kropel barwnika spożywczego zielonego
  • 4-5 sztuk goździków

 

Sposób przygotowania:

Galaretka jabłkowo-miętowa
Do garnka wlewamy sok jabłkowy oraz sok z cytryny, goździki i cynamon. Zagotowujemy wszystko razem. Stopniowo dosypujemy do naszej mieszaniny cukier żelujący. Mieszamy cały czas. Gotujemy około 2-3 minuty, po czym wyjmujemy z płynu goździki i cynamon. Dodajemy barwnik oraz posiekaną miętę do garnka z sokiem. Delikatnie mieszamy.Przekładamy gorące do słoików. Możemy włożyć też cały listek lub małą gałązkę mięty do każdego słoiczka - do dekoracji. Szczelnie zamykamy słoiki.