Smarkaty

Smarkaty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

galaretka mleczna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

dla wielbicieli galaretek i serników na zimno

galaretka mleczna

Składniki:

galaretka mleczna

 

  • galaretka 1 opakowanie (najlepiej wiśniowa lub z czarnej porzeczki)
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • zsiadłe mleko lub kefir 0,5 litra
  • cukier puder 1 łyzka
  • cukier waniliowy
  • konfitury lub świeże drylowane wiśnie
  • gorące mleko 3 lyżki

Sposób przygotowania:

galaretka mleczna
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wychlodzenia. zelatyne moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, kiedy napęcznieje, rozprowadzamy w goracym mleku i pozostawiamy do ostudzenia. Zsiadłe mleko lub kefir roztrzepujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, rozpuszczona żelatyną i miksujemy aż skladniki lekko się spienią. Na spód kazdego pucharka kładziemy lyzkę konfitur. Zalewamy polową mlecznej galaretki, rozkładamy posiakana owocową galaretkę, zalewamy resztą mlecznej galaretki. Odstawimy do wychłodzenia. Przybieramy konfiturami.