Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Galaretka na winie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Z prostych składników można zrobić przepyszny deser przypominający ładne, letnie dni gdy za oknem buro.

Galaretka na winie

Składniki:

Galaretka na winie

 

  • 2 szklanki wina białego półsłodkiego albo słodkiego
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mrożonych malin
  • 3 połówki brzoskwiń z syropu
  • 2 dość czubate łyżeczki żelatyny w proszku
  • ew. cukier do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 g serka homogenizowanego waniliowego
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Galaretka na winie
żelatynę wsypałam do 1/4 szklanki wina i zostawiłam żeby napęczniała. Następnie podgrzałam wstawiając naczynie z nią do gorącej kąpieli wodnej i gdy się rozpuściłam wymieszałam z resztą wina - trzeba spróbować i ew. dosłodzić jeśli ktoś woli słodsze galaretki. Odstawiłam żeby galaretka zaczęła tężeć.Banana obrałam, pokroiłam w kostkę i skropiłam sokiem z cytryny żeby nie ściemniał. Brzoskwinie też pokroiłam na kawałki a maliny wyjęłam z zamrażarki, ale nie rozmrażałam ich. Owoce nałożyłam do szklaneczek i zalałam je zastygającą lekko galaretką, odstawiłam do lodówki żeby całkowicie stężała.Śmietankę ubiłam na sztywno, wymieszałam z serkiem, nałożyłam porcje na owoce w galaretce. Posypałam cukrowymi drobinkami i już. Wesoły, kolorowy i pyszny deser.