Sposób przygotowania:
Galaretka z jajkiemgotowanie
Groszek i kukurydzę odsączamy. Jajka gotujemy na twardo. Udka gotujemy, potem kroimy w dość drobną kostkę.
Ugotowaną marchewkę i ogórki kroimy w plasterki.
Bulion warzywny mieszamy z koncentratem pomidorowym, octem, cukrem, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Małe salaterki płuczemy zimną wodą, na spód kładziemy połówki jajka i zalewamy kilkoma łyżkami galarety.
zalewanie, schładzanie
Następnie rozkładamy połowę marchewek , ogórków , kukurydzy i groszku.
Potem do wysokości warzyw, delikatnie wlewamy galaretę.
Salaterki najlepiej na kilkanaście minut włożyć do zamrażalnika ,dla szybkiego schłodzenia.
Jak galaretka dość dobrze się zetnie, wyjmujemy, dodajemy kawałki kurczaka i resztę warzyw, zalewamy pozostałą galaretą.
Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.