RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Galaretka z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna galaretka, która rozpuszcza się w ustach :)

Galaretka z winem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka z winem

 

  • 1/2 kg owoców jagodowych(brzoskwinie z kompotu, truskawki, maliny,jeżyny)
  • 1/2 litra czerwonego wina
  • ok.1/2 szklanki cukru
  • 10 g żelatyny
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • mięta

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z winem
Owoce oczyścić, opłukać, jeżeli są z kompotu to odcedzić.Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wino i cukier podgrzać następnie dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić. Do pucharków na dno wlać trochę wina z żelatyną. Ostudzić a potem wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętej galaretce ułożyć owoce i zalać resztą płynu. Wstawić ponownie do lodówki. Stężałą galaretkę udekorować ubitą śmietanką i miętą.
Galaretka z winem
Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia
Galaretka z winem
Wino i cukier podgrzać,dodać żelatynę
Galaretka z winem
Do pucharków wlać trochę wina
Galaretka z winem
Na stęzałą galaretkę ułożyć owoce i zalać