Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Galaretkowa pianka na biszkoptach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiany przez małych i dużych deser, najczęściej określany mleczną pianką.

Galaretkowa pianka na biszkoptach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretkowa pianka na biszkoptach

 

  • bita śmietana do przyrządzenia na mleku - 2 opakowania,
  • mleko 3,2% - 2 szklanki,
  • opakowania galaretek - 3, użyłam truskawkowej, gruszkowej i malinowej (można użyć dowolnych smaków),
  • biszkopty okrągłe,
  • sok rozrobiony - użyłam winogronowego.

Sposób przygotowania:

Galaretkowa pianka na biszkoptach
Niedużą prostokątną formę wykładamy biszkoptami. Biszkopty nasączamy ok 2/3 szklanki soku naturalnego (jeśli nie mamy to możemy użyć oranżady lub wody z cytryną). Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Malinową galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Śmietanę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu - zmiksowałam 2 śmietany razem. Dzielimy śmietanę na 2 równe części. Jedną z części łączymy mikserem z przestudzoną galaretką truskawkową, drugą zaś z galaretką gruszkową. Wylewamy masę truskawkową-śmietanową na biszkopty i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Następnie wylewamy kolejną masę, gruszkowo-śmietanową i ponownie wstawiamy na 10 minut do lodówki. Na koniec ostrożnie wylewamy galaretkę na wierzch. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do całkowitego stężenia.
Galaretkowa pianka na biszkoptach
Formę wykładamy biszkoptami które nasączamy sokiem
Galaretkowa pianka na biszkoptach
Połowę ubitej śmietany łączymy z ostudzoną galaretką truskawkową
Galaretkowa pianka na biszkoptach
Wyjmujemy formę z lodówki i wylewamy kolejną warstwę
Galaretkowa pianka na biszkoptach
Na koniec wylewamy galaretkę malinową i wstawiamy do lodówki

Tagi:

biszkopt