Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Galaretkowy deser z brzoskwiniami i kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Deser z brzoskwiniami z puszki, cytrynową galaretką, waniliową kaszą manną i bitą śmietaną. Prosty, ale bardzo pyszny.

Galaretkowy deser z brzoskwiniami i kaszą manną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretkowy deser z brzoskwiniami i kaszą manną

 

  • 1 opakowanie cytrynowej galaretki
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 szklanka mleka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kaszy manny
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • kolorowa posypka - wg uznania

Sposób przygotowania:

Galaretkowy deser z brzoskwiniami i kaszą manną
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę, rozłożyć do 4 wysokich szklanek. Owoce zalać połową tężejącej galaretki, odłożyć do lodówki. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę manną i cały czas mieszać. Kaszę gotować ok. 3 minuty na małym ogniu nie przerywając mieszania. Kaszę ostudzić, rozłożyć na galaretce z brzoskwiniami. Na wierzch wylać pozostałą galaretkę, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Bitą śmietanę rozłożyć na każdej porcji deseru, posypać kolorową posypką i podawać.
Galaretkowy deser z brzoskwiniami i kaszą manną
Odsączone i pokrojone brzoskwinie rozłożone do szklanek i zalane galaretką.
Galaretkowy deser z brzoskwiniami i kaszą manną
Kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem cukru waniliowego.
Galaretkowy deser z brzoskwiniami i kaszą manną
Ostudzona kasza rozłożona na galaretce z brzoskwiniami.
Galaretkowy deser z brzoskwiniami i kaszą manną
Śmietana kremówka ubita na sztywno i wymieszana z cukrem pudrem.