anusia2402

anusia2402

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Książka Kucharska: Kuchnia węgierska

Galuszki, czyli kluseczki węgierskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo delikatne w smaku, sycące, a co najważniejsze - błyskawiczne kluseczki węgierskie

Galuszki, czyli kluseczki węgierskie

Składniki:

Galuszki, czyli kluseczki węgierskie

 

Sposób przygotowania:

Galuszki, czyli kluseczki węgierskie
wymieszać (zmiksować) składniki. masa ma mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na lane kluski. zagotować osoloną wodę w rondlu o szerokim dnie. używając łyżeczki do herbaty (zwilżanej wodą) nabierać ciasta i przekładać je do wrzątku, gotować powoli aż kluseczki wypłyną. odcedzić. przelać bardzo krótko zimną wodą. podawać z sosem węgierskim. smacznego!