Książka kucharska Kuchnia węgierska

Gulasz, leczo, placek po węgiersku... któż nie zna węgierskich przysmaków? W książce znajdziesz wiele innych specjałów tej kuchni.

Kuchnia węgierska
fot. Fotolia

Jedni mawiają, że kuchnia węgierska jest niepodobna do żadnej innej, drudzy - że po prostu nie ma sobie równych. Kuchnia węgierska to oczywiście nie tylko gulasz (tylko częściowo przypominający potrawę nazywaną tak w Polsce). To także wspaniałe wina z Tokaju, langos czy pikantne dania z pieprzem tureckim czyli papryką, bez której kuchnia węgierska obyć się nie może.

Smaki Węgier

Kuchnia węgierska rzeczywiście należy do najbardziej charakterystycznych pośród krajów europejskich. Typowe dania węgierskie znacznie różnią się od dań krajów ościennych. Węgrzy nade wszystko ukochali sobie paprykę, pomidory, bakłażany, cebulę i soczyste mięsa. Najpopularniejszym sposobem Węgrów na zaspokojenie głodu, jest przygotowywanie gulaszu. Smakołyk ten dusi się w bograczu, czyli kociołku zawieszonym nad ogniem. Ten pyszny gulasz podawany jest samodzielnie bądź w towarzystwie ziemniaków lub ryżu.

Poza mięsem i warzywami ważną rolę w kuchni węgierskiej stanowią również ryby słodkowodne.  Uwielbianą w tamtym regionie potrawą jest zupa rybna, przygotowywana z mięsa karpi i sumów.

               

 Na stołach Węgrów nie brakuje także znakomitych deserów, wina i nalewek. Jednym z najczęściej podawanych deserów są kawałki biszkoptu przełożone masą czekoladowo – orzechową. Obecność rodzynek, wiśni, jabłek i orzechów włoskich również charakteryzują wspaniałą kuchnię węgierską. Trunki  regionalne stanowią bardzo ważną część kultury Węgrów, ale doskonałe wina Tokaj, Kadarka i Egri Bikave są znane i cenione również na całym świecie!

W tej Książce kucharskiej zebraliśmy najlepsze przepisy kuchni węgierskiej. Smak i aromat tych doskonałych przysmaków, zapadnią  Wam w pamięci na długo!