jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Galuszki z lejka.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Te szybkie kluseczki są świetnym dodatkiem do dań kuchni węgierskiej.

Galuszki z lejka. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Galuszki z lejka.

 

  • 2 jaja
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarniostej
  • ok. 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wody źródlanej
  • szczypta soli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Galuszki z lejka.
Z jaj, wody, mąki i szczypty soli wyrabiamy gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto powinno być o takiej konsystencji by swobodnie spływało przez lejek. Zagotowujemy wodę, lekko ją solimy. Wlewamy ciasto do lejka i umieszczamy nad wrzątkiem. Przecinamy lejące się ciasto tak, by kluseczki miały długość 1 cm. Gdy kluseczki wypłyną wyjmujemy je łyżką cedzakową. Te, które mamy zamiar użyć później przelewamy zimną wodą. Możemy je przesmażyć wtedy na masełku.
Galuszki z lejka.
Wlewamy ciasto do lejka i umieszczamy nad wrzątkiem.
Galuszki z lejka.
Gdy kluseczki wypłyną wyjmujemy je łyżką cedzakową.