Sposób przygotowania:
Szare kluski z surowych ziemniaków z kapustą
Kiszoną kapustę nie za kwaśną drobniej pokroić. W garnku zalać wodą do przykrycia kapusty, wsypać kminek, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać olej (kapusta szybciej będzie miękka) i gotować bez przykrycia (woda odparuje, gdy za dużo zostanie to odlać) z 40 minut.
W garnku podsmażyć na oleju pokrojony boczek wędzony i świeży, pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, sól, pieprz mielony. Do garnka wsypać ugotowaną kapustę z małą ilością płynu, wymieszać i zagotować, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia. Zdjąć z ognia.
Ziemniaki obrane pokroić do dzbanka blendera, wlać wodę i mocno zmiksować, duże nylonowe drobne sitko postawić na garnku. Wlać z blendera ziemniaki i zostawić na 20 minut do odcieknięcia wody z ziemniaków. Wodę z ziemniaków delikatnie wylać, na dnie garnka ma zostać biała skrobia.
Wsypać z sitka ziemniaki do skrobi w garnku, wsypać mąkę, kminek, dodać jajko i wszystko łyżką dobrze wymieszać.Porcje ciasta dać na płaski talerz.
W garnku zagotować wodę z olejem i solą, do wrzącej wody na średnim ogniu i z talerza łyżką zsuwać nie duże porcje klusek. Po wypłynięciu na wierzch kluski gotować z 4 minuty.Cedzakiem wyjąć na talerz i kłaść następną porcję klusek.
Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą.
W garnku podsmażyć na oleju pokrojony boczek wędzony i świeży, pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, sól, pieprz mielony. Do garnka wsypać ugotowaną kapustę z małą ilością płynu, wymieszać i zagotować, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia. Zdjąć z ognia.
Ziemniaki obrane pokroić do dzbanka blendera, wlać wodę i mocno zmiksować, duże nylonowe drobne sitko postawić na garnku. Wlać z blendera ziemniaki i zostawić na 20 minut do odcieknięcia wody z ziemniaków. Wodę z ziemniaków delikatnie wylać, na dnie garnka ma zostać biała skrobia.
Wsypać z sitka ziemniaki do skrobi w garnku, wsypać mąkę, kminek, dodać jajko i wszystko łyżką dobrze wymieszać.Porcje ciasta dać na płaski talerz.
W garnku zagotować wodę z olejem i solą, do wrzącej wody na średnim ogniu i z talerza łyżką zsuwać nie duże porcje klusek. Po wypłynięciu na wierzch kluski gotować z 4 minuty.Cedzakiem wyjąć na talerz i kłaść następną porcję klusek.
Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą.
ciasteczka