BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Śląskie kluski koperkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam smaczne kluski, kluski śląskie z posiekanym koperkiem są smaczne i o zielonkawym kolorze. Łatwe w przygotowaniu i na pewno swoim kolorem jak również smakiem zaskoczą domowników.

Śląskie kluski koperkowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Śląskie kluski koperkowe

 

Sposób przygotowania:

Śląskie kluski koperkowe
Ziemniaki obieramy, płuczemy i wstawiamy do gotowania, ugotowane ziemniaki odcedzamy, następnie przeciskamy przez praskę. Ziemniaki równamy, dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i kładziemy na pozostałe ziemniaki ,a w puste miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajka i solimy, całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekany drobno koperek i mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski lekko je spłaszczając. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy od 5 - 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy z sosem i mięsem.
Śląskie kluski koperkowe
Po ugotowaniu odcedzamy, a następnie przeciskamy przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki równamy, dzielimy na 4 części
Śląskie kluski koperkowe
Przeciśnięte ziemniaki równamy, dzielimy na 4 części
Śląskie kluski koperkowe
W puste miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy dodajemy jajka i solimy, dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników, na koniec dodajemy posiekany koperek i ponownie mieszamy
Śląskie kluski koperkowe
Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski lekko je spłaszczając
Śląskie kluski koperkowe
Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy od 5 - 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody
Śląskie kluski koperkowe
Podajemy z sosem i ulubionym mięsem