Sposób przygotowania:
Śląskie kluski koperkowe
Ziemniaki obieramy, płuczemy i wstawiamy do gotowania, ugotowane ziemniaki odcedzamy, następnie przeciskamy przez praskę. Ziemniaki równamy, dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i kładziemy na pozostałe ziemniaki ,a w puste miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajka i solimy, całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekany drobno koperek i mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski lekko je spłaszczając. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy od 5 - 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy z sosem i mięsem.
Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski lekko je spłaszczając. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy od 5 - 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy z sosem i mięsem.