Sposób przygotowania:
Kluski śląskie ze śmietaną 18% i cebulką zieloną
Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić, następnie ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Powierzchnię ziemniaków wyrównać, podzielić na 4 części, jedną część wyjąć, położyć na ziemniakach, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Do masy dodać sól, posiekaną cebulkę zieloną, rozkruszoną kostkę cebulki oraz śmietanę 18%. Całość dobrze wyrobić do połączenia wszystkich składników.
Z masy formować okrągłe kluski lekko je spłaszczając robiąc dziurkę w środku.
Zagotować wodę z dodatkiem soli doprowadzić do zagotowania. Kluski wkładać na gotującą wodę i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody około 8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z sosem i mięsem.
Ja podałam z gulaszem z szynki z boczniakami.
Do masy dodać sól, posiekaną cebulkę zieloną, rozkruszoną kostkę cebulki oraz śmietanę 18%. Całość dobrze wyrobić do połączenia wszystkich składników.
Z masy formować okrągłe kluski lekko je spłaszczając robiąc dziurkę w środku.
Zagotować wodę z dodatkiem soli doprowadzić do zagotowania. Kluski wkładać na gotującą wodę i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody około 8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z sosem i mięsem.
Ja podałam z gulaszem z szynki z boczniakami.