BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kluski śląskie ze śmietaną 18% i cebulką zieloną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiejsze moje kluski to eksperyment, który wyszedł przepyszny. Kluski mięciutkie, pulchne i bardzo smaczne.

Kluski śląskie ze śmietaną 18% i cebulką zieloną Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kluski śląskie ze śmietaną 18% i cebulką zieloną

 

  • ziemniaki około 1 - 1,200 kg,
  • mąka ziemniaczana ile się zmieści,
  • sól do smaku,
  • cebulka w kostce 1 kostka,
  • cebulka zielona 1/2 pęczka,
  • śmietana 18 % 2 duże łyżki z górką,
  • masa nie powinna się lepić do rąk,

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie ze śmietaną 18% i cebulką zieloną
Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić, następnie ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Powierzchnię ziemniaków wyrównać, podzielić na 4 części, jedną część wyjąć, położyć na ziemniakach, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.

Do masy dodać sól, posiekaną cebulkę zieloną, rozkruszoną kostkę cebulki oraz śmietanę 18%. Całość dobrze wyrobić do połączenia wszystkich składników.

Z masy formować okrągłe kluski lekko je spłaszczając robiąc dziurkę w środku.

Zagotować wodę z dodatkiem soli doprowadzić do zagotowania. Kluski wkładać na gotującą wodę i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody około 8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.

Podawać z sosem i mięsem.

Ja podałam z gulaszem z szynki z boczniakami.
Kluski śląskie ze śmietaną 18 % i cebulką zieloną
Kluski po ugotowaniu gotowe do podania domownikom
Kluski śląskie ze śmietaną 18 % i cebulką zieloną
Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić ,następnie ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę
Kluski śląskie ze śmietaną 18 % i cebulką zieloną
Powierzchnię wyrównać ,podzielić na 4 części jedną wyjąć a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną
Kluski śląskie ze śmietaną 18 % i cebulką zieloną
Dodać soli, posiekaną cebulkę zieloną rozgniecioną, pokruszoną kostkę cebulki oraz śmietanę 18 %
Kluski śląskie ze śmietaną 18 % i cebulką zieloną
Całość dobrze wyrobić do połączenia wszystkich składników
Kluski śląskie ze śmietaną 18 % i cebulką zieloną
Z ciasta formować kluski w środku robiąc dziurkę