mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Gazpacho wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Błyskawiczny, orzeźwiający chłodnik hiszpański

Gazpacho wg Mychy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gazpacho wg Mychy

 

  • 5 kromek białego chleba
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 4 dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone
  • 2 ogórki, obrane ze skórki i pokrojone
  • 1 średnia czerwona papryka posiekana
  • 1 średnia czerwona cebula posiekana
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 mała czerwona cebula drobno posiekana
  • pół małej czerwonej papryki drobno pokrojonej
  • pół małej żółtej papryki
  • łyżka świeżej natki pietruszki drobno posiekanej
  • grzanki do posypania
  • ser feta pokrojony w kostkę do podania
  • bazylia świeża do podania

Sposób przygotowania:

Gazpacho wg Mychy
Usuwam skórkę z chleba, miąższ kroję na kawałki. W misce mieszam miąższ chleba, oliwę, ocet i drobno posiekane ząbki czosnku i odstawiam na 30 minut. Masę chlebową miksuje blenderem z pomidorami, ogórkami, papryką, cebulą i sokiem pomarańczowym, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywam i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypuje zupę grzankami, bazylią i serem feta.
Gazpacho wg Mychy
Na początku przygotowuję składniki, obieram i kroję warzywa
Gazpacho wg Mychy
Miksuję wszystkie warzywa z masą chlebową za pomocą blendera

Tagi:

sery chleb ser