Sposób przygotowania:
Gazpacho - zupa hiszpańska
Gazpacho wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to hiszpański chłodnik warzywny - orzeźwiająca potrawa na gorące dni, których w Hiszpanii nie brakuje. Podaje się na zimno, prosto z lodówki.
Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu:
Mieszankę "Danie Hiszpańskie" HORTEX (nie rozmrożoną) smażymy na oliwie z oliwek nie więcej jak 12-13 minut uważając, aby warzywa się nie zrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory bez skóry i pestek pokrojone w kostkę o bokach około 0,5 centymetra oraz bardzo drobno pokrojony czosnek. Uwaga ! - czosnku nie należy przeciskać przez różnego rodzaju maszynki lub rozgniatać nożem, gdyż czosnek staje się gorzki. Całość delikatnie mieszamy i smażymy nie dłużej jak 2 minuty. Gdy mieszanka jest już gotowa, zdejmujemy ją z płyty lub palnika i dosypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki.
Przygotowanie zupy: Gorące warzywa zalewamy bulionem, całość zagotowujemy. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy solą i pieprzem lub w przypadku gdy chcemy przygotować zupę o ostrym smaku doprawiamy sosem Tabasco. Gdy zupa jest gotowa dodajemy sporo grubo pokrojonej świeżej kolendry i bazylii.
Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu:
Mieszankę "Danie Hiszpańskie" HORTEX (nie rozmrożoną) smażymy na oliwie z oliwek nie więcej jak 12-13 minut uważając, aby warzywa się nie zrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory bez skóry i pestek pokrojone w kostkę o bokach około 0,5 centymetra oraz bardzo drobno pokrojony czosnek. Uwaga ! - czosnku nie należy przeciskać przez różnego rodzaju maszynki lub rozgniatać nożem, gdyż czosnek staje się gorzki. Całość delikatnie mieszamy i smażymy nie dłużej jak 2 minuty. Gdy mieszanka jest już gotowa, zdejmujemy ją z płyty lub palnika i dosypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki.
Przygotowanie zupy: Gorące warzywa zalewamy bulionem, całość zagotowujemy. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy solą i pieprzem lub w przypadku gdy chcemy przygotować zupę o ostrym smaku doprawiamy sosem Tabasco. Gdy zupa jest gotowa dodajemy sporo grubo pokrojonej świeżej kolendry i bazylii.
sandra200
Gość
Magdusia1312
Gatita
cubson112
maginka23