Gazpacho - zupa hiszpańska

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 15

Gazpacho to najpopularniejsza zupa z kuchni hiszpańskiej...

Gazpacho - zupa hiszpańska

Składniki:

Gazpacho - zupa hiszpańska

 

  • Na około 3-4 porcji:
  • mrożonka "Danie Hiszpańskie" HORTEX - 1 opakowanie
  • pomidory świeże - 2 duże sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • bulion drobiowy lub wołowy z 2 kostek bulionowych - 1 litr
  • kolendra świeża
  • bazylia świeża

Sposób przygotowania:

Gazpacho - zupa hiszpańska
Gazpacho wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to hiszpański chłodnik warzywny - orzeźwiająca potrawa na gorące dni, których w Hiszpanii nie brakuje. Podaje się na zimno, prosto z lodówki.


Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu:

Mieszankę "Danie Hiszpańskie" HORTEX (nie rozmrożoną) smażymy na oliwie z oliwek nie więcej jak 12-13 minut uważając, aby warzywa się nie zrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory bez skóry i pestek pokrojone w kostkę o bokach około 0,5 centymetra oraz bardzo drobno pokrojony czosnek. Uwaga ! - czosnku nie należy przeciskać przez różnego rodzaju maszynki lub rozgniatać nożem, gdyż czosnek staje się gorzki. Całość delikatnie mieszamy i smażymy nie dłużej jak 2 minuty. Gdy mieszanka jest już gotowa, zdejmujemy ją z płyty lub palnika i dosypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki.


Przygotowanie zupy: Gorące warzywa zalewamy bulionem, całość zagotowujemy. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy solą i pieprzem lub w przypadku gdy chcemy przygotować zupę o ostrym smaku doprawiamy sosem Tabasco. Gdy zupa jest gotowa dodajemy sporo grubo pokrojonej świeżej kolendry i bazylii.