Glogg – szwedzki grzaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Imbir obrać, pokroić. Przyprawy, rodzynki, skórkę wrzucić do wrzątku i gotować przez 10 min. Zdjąć z ognia, dodać wino, wódkę zioł

Glogg – szwedzki grzaniec

Składniki:

Glogg – szwedzki grzaniec

 

  • ½ litra wrzątku
  • 1 butelka białego wytrawnego wina
  • 1 butelka czerwonego półsłodkiego wina
  • 100 g gorzkiej ziołowej wódki
  • 200 g słodkiego wermouthu
  • ½ szklanki rodzynek
  • 5 koszyczków kardamonu (lub 3 łyżeczki mielonego kardamonu)
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru lub 3 łyżeczki
  • mielonego imbiru
  • 8 goździków
  • 1 laska cynamonu lub 3 łyżeczki tartego cynamonu
  • kawałek skórki pomarańczowej (lekko podsuszonej)
  • ½ szklanki cukru
  • 200 g czystej białej wódki
  • (z niektórych składników można zrezygnować)

Sposób przygotowania:

Glogg – szwedzki grzaniec
Imbir obrać, pokroić. Przyprawy, rodzynki, skórkę wrzucić do wrzątku i gotować przez 10 min. Zdjąć z ognia, dodać wino, wódkę ziołową, wermouth, cukier zamieszać i odstawić na 2 dni.



Przed podaniem dodać czystą wódkę i podgrzać ciągle mieszając. Nie gotować. Podawać w kubeczkach.