Sposób przygotowania:
Wyśmienita grochówka z wkładką
► Groch wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 60 minut. Po tym czasie groch odcedzić, zalać sporą ilością zimnej wody i gotować na małym ogniu około 50 minut, do miękkości. Groch od czasu do czasu, mieszać i sprawdzać, czy jest miękki. Pod koniec gotowania do grochu domieszać 2 łyżeczki soli. Ugotowany do miękkości groch, odcedzić i zmiksować blenderem, ja lubię ziarenka w zupie, dlatego odłożyłem 250 gr. grochu przed miksowaniem.
► Do innego garnka wlać 2 litry wody, następnie włożyć boczek, włoszczyznę, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu i liście laurowe. Gotować około 30 minut, do miękkości boczku. Później dodać obrane i pokrojone w nie dużą kostkę ziemniaki i gotować przez kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Po tym czasie z wywaru wyjąć warzywa i boczek, warzywa wyrzucić, boczek pokroić na krótkie paski i z powrotem włożyć do wywaru. Następnie do wywaru z boczkiem dodać zmiksowane i całe ziarna grochu.
► Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę na złoty kolor i dodać do zupy ( jeśli nie robimy zasmażki ). Jeśli robimy zasmażkę to cebulę posypać mąką i rozprowadzić z kilkoma łyżkami wywaru. Patelnię zdjąć z pieca, rozmieszać, by nie było grudek i zawartość patelni dodać do zupy. Czosnek utrzeć z około 1 łyżeczką soli, wymieszać z majerankiem i dodać do zupy. Na końcu wrzucić pokrojoną w półplastry kiełbasę
► Do innego garnka wlać 2 litry wody, następnie włożyć boczek, włoszczyznę, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu i liście laurowe. Gotować około 30 minut, do miękkości boczku. Później dodać obrane i pokrojone w nie dużą kostkę ziemniaki i gotować przez kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Po tym czasie z wywaru wyjąć warzywa i boczek, warzywa wyrzucić, boczek pokroić na krótkie paski i z powrotem włożyć do wywaru. Następnie do wywaru z boczkiem dodać zmiksowane i całe ziarna grochu.
► Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę na złoty kolor i dodać do zupy ( jeśli nie robimy zasmażki ). Jeśli robimy zasmażkę to cebulę posypać mąką i rozprowadzić z kilkoma łyżkami wywaru. Patelnię zdjąć z pieca, rozmieszać, by nie było grudek i zawartość patelni dodać do zupy. Czosnek utrzeć z około 1 łyżeczką soli, wymieszać z majerankiem i dodać do zupy. Na końcu wrzucić pokrojoną w półplastry kiełbasę
Pan Zmieszany
zpm-karol.pl/product/boczek-swojski-z-zalasku-500g/