Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Wyśmienita grochówka z wkładką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grochówa to klasyk polskiej kuchni, to jest treściwa, niezwykle aromatyczna zupa - dlatego załuje, bo mam wrażenie, że zaczynają królować zupy pomidorowe, grzybowe i zupy - kremy.

Wyśmienita grochówka z wkładką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wyśmienita grochówka z wkładką

 

  • 300 g dobrego wędzonego boczku (bez skóry)
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • 400 g grochu (połówki lub cały)
  • 400 g ziemniaków (typ B / średniej twardości)
  • 1 nieduża cebula (pokroić w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • wiązanka włoszczyzny: (umyć i oczyścić /
  • 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, korzeń selera,
  • kawałek pora lub 2 łyżeczki bulionu warzywnego)
  • dobra wędzona kiełbasa
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 łyżki majeranku (suszony)
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Wyśmienita grochówka z wkładką
► Groch wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 60 minut. Po tym czasie groch odcedzić, zalać sporą ilością zimnej wody i gotować na małym ogniu około 50 minut, do miękkości. Groch od czasu do czasu, mieszać i sprawdzać, czy jest miękki. Pod koniec gotowania do grochu domieszać 2 łyżeczki soli. Ugotowany do miękkości groch, odcedzić i zmiksować blenderem, ja lubię ziarenka w zupie, dlatego odłożyłem 250 gr. grochu przed miksowaniem.

► Do innego garnka wlać 2 litry wody, następnie włożyć boczek, włoszczyznę, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu i liście laurowe. Gotować około 30 minut, do miękkości boczku. Później dodać obrane i pokrojone w nie dużą kostkę ziemniaki i gotować przez kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Po tym czasie z wywaru wyjąć warzywa i boczek, warzywa wyrzucić, boczek pokroić na krótkie paski i z powrotem włożyć do wywaru. Następnie do wywaru z boczkiem dodać zmiksowane i całe ziarna grochu.

► Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę na złoty kolor i dodać do zupy ( jeśli nie robimy zasmażki ). Jeśli robimy zasmażkę to cebulę posypać mąką i rozprowadzić z kilkoma łyżkami wywaru. Patelnię zdjąć z pieca, rozmieszać, by nie było grudek i zawartość patelni dodać do zupy. Czosnek utrzeć z około 1 łyżeczką soli, wymieszać z majerankiem i dodać do zupy. Na końcu wrzucić pokrojoną w półplastry kiełbasę
Wyśmienita grochówka z wkładką
Podsmażoną cebulę posypać mąką i rozprowadzić z kilkoma łyżkami wywaru - zasmażkę dodać do zupy.
Wyśmienita grochówka z wkładką
Groch wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia - włoszczyznę umyć i oczyścić.