jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gniazda francuskie z granatem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To szybka w przygotowaniu słodka przekąska. Chrupkie ciasto, delikatny krem i wybuchowy granat stanowi pyszne połączeni. Deser polecam na sylwestrową noc, ale nie tylko.

Gniazda francuskie z granatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gniazda francuskie z granatem

KREM

  • 250 gram serka mascarpone,
  • 2 małe żółtka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,

DODATKOWO:

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego,
  • Jajko do smarowania ciasta,
  • Cukier kryształ do posypania ciasta,
  • Cukier puder do oprószenia przed podaniem,
  • Ziarenka granatu do posypania

Sposób przygotowania:

Gniazda francuskie z granatem

ETAP 1

Gniazda francuskie z granatem
z ciasta francuskiego wycinamy koła

GNIAZDA:
Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą obręczy lub innych foremek wycinamy z niego okręgi

ETAP 2

Gniazda francuskie z granatem
Z części wyciętych kół wycinamy obręcze

Jedną trzecią kółek smarujemy roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę do pieczenia. W pozostałej ilości kółek wycinamy w środku otwory.

ETAP 3

Gniazda francuskie z granatem
uformowane ciasteczka przekładamy na blaszkę

Otrzymane obręcze (ramki) wykładamy na całe koła, po dwie na jedną porcje. Obręcze także smarujemy jakiem. Wierzch ciasta dodatkowo delikatnie posypujemy cukrem kryształem.
Uformowane gniazda przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 200°C około 15 minut. Dla urozmaicenia deseru wykonałem, go w dwóch rozmiarach. Średnica połowy kółek wynosiła 7 cm, a drugiej połowy 5 cm.
Upieczone ciastka pozostawiamy do ostudzenia, a między czasie przygotowujemy kawowy krem.

ETAP 4

Gniazda francuskie z granatem
gotowy krem wzbogacamy o kawę

KREM:
Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Ubite łączymy z serkiem mascarpone. Na koniec dodajemy do kremu kawę.

ETAP 5

Gniazda francuskie z granatem
upieczone miseczki napełniamy kremem

Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego i wypełniamy nim środki francuskich gniazd.
Na krem wykładamy ziarenka granatu. Deser przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.