Sposób przygotowania:
Gniazda francuskie z granatemETAP 1
GNIAZDA:
Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą obręczy lub innych foremek wycinamy z niego okręgi
ETAP 2
Jedną trzecią kółek smarujemy roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę do pieczenia. W pozostałej ilości kółek wycinamy w środku otwory.
ETAP 3
Otrzymane obręcze (ramki) wykładamy na całe koła, po dwie na jedną porcje. Obręcze także smarujemy jakiem. Wierzch ciasta dodatkowo delikatnie posypujemy cukrem kryształem.
Uformowane gniazda przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 200°C około 15 minut. Dla urozmaicenia deseru wykonałem, go w dwóch rozmiarach. Średnica połowy kółek wynosiła 7 cm, a drugiej połowy 5 cm.
Upieczone ciastka pozostawiamy do ostudzenia, a między czasie przygotowujemy kawowy krem.
ETAP 4
KREM:
Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Ubite łączymy z serkiem mascarpone. Na koniec dodajemy do kremu kawę.
ETAP 5
Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego i wypełniamy nim środki francuskich gniazd.
Na krem wykładamy ziarenka granatu. Deser przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
SylaUla
gusia1000